03 Νοέ

Κάντε τα Windows σας πιo γρήγορα..οικονομικά!

Τι είναι το ReadyBoost;

Η τεχνολογία ReadyBoost εμφανίστηκε από τα Windows Vista και μετά.

Πρόκειται για μία λειτουργία disk caching που χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες μονάδες εξωτερικής αποθήκευσης (Φλασάκι USB, κάρτα SD, μνήμη flash κλπ) σαν προσωρινή μνήμη cache προκειμένου να αυξήσει την ταχύτητα πρόσβασης στα αρχεία, σε σχέση με το σκληρό δίσκο.

Η βασική ιδέα πίσω από το ReadyBoost είναι πως οι μνήμες τύπου flash έχουν πολύ μικρότερο χρόνο αναζήτησης (seek time) όσον αφορά τυχαία αρχεία από ένα μηχανικό σκληρό δίσκο – συνήθως λιγότερο από ένα 1ms έναντι των 8-12ms για ένα μέσο HDD. Έτσι, με τη χρήση ενός αποθηκευτικού μέσου flash, η πρόσβαση στα αρχεία θα είναι γρηγορότερη απ’ ότι από το δίσκο.

200526537-001

Ταυτόχρονα, το ReadyBoost εκμεταλλεύεται και μία άλλη καινοτομία, που επίσης πρωτοεμφανίστηκε στα Windows Vista: την τεχνολογία SuperFetch. Η λειτουργία αυτή παρακολουθεί τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε και φορτώνει εκ των προτέρων στη RAM τα απαραίτητα αρχεία και libraries για τη λειτουργία τους.

Με το ReadyBoost, τα αρχεία αυτά φορτώνονται στο αντίστοιχο αποθηκευτικό μέσον, αν και εφόσον ο χώρος στη RAM είναι περιορισμένος.

Πότε μας οφελει το ReadyBoost;

Το ReadyBoost σχεδιάστηκε αποκλειστικά για συστήματα με χαμηλή μνήμη RAM.

Ουσιαστικά ήταν μια «πατέντα» της Microsoft έτσι ώστε υπολογιστές με 512MB-1GB RAM που έτρεχαν καλά τα Windows XP να μπορέσουν να τρέξουν καλύτερα τα Vista, που χρειάζονται τουλάχιστον 2GB RAM. Σε ένα σύστημα με 4GB μνήμης, τα αρχεία από τη λειτουργία SuperFetch έχουν το περιθώριο να παραμείνουν στη RAM, που είναι πολλές τάξεις μεγέθους ταχύτερη από οποιοδήποτε φλασάκι USB.  Άρα, σε τέτοια συστήματα η βελτίωση από το ReadyBoost είναι από ελάχιστη έως πρακτικά ανύπαρκτη. To ReadyBoost είναι επίσης άχρηστο αν έχουμε δίσκο SSD, ο οποίος είναι ούτως ή άλλως ταχύτερος από οποιοδήποτε φλασάκι USB. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, το ReadyBoost δεν μπορεί καν να ενεργοποιηθεί.

Από την άλλη μεριά, αν μας έχει ξεμείνει κανένας παλιός υπολογιστής με λιγότερα από 1-2GB μνήμης στον οποίο δεν θέλουμε / δεν έχει νόημα να προσθέσουμε μνήμη RAM, το ReadyBoost μπορεί να επιταχύνει ορατά τις λειτουργίες του. Αν και το ποσοστό της βελτίωσης εξαρτάται και από την ταχύτητα του ίδιου του USB flash, της κάρτας SD κλπ

Πως ενεργοποιώ το ReadyBoost;

readyboost

Το πρώτο βήμα είναι να συνδέσουμε στον υπολογιστή μας το αφαιρούμενο μέσο αποθήκευσης που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε για το ReadyBoost.

Θα πρέπει να έχει ελεύθερο χώρο τουλάχιστον 1GB. Για καλύτερα αποτελέσματα, το μέγεθός του πρέπει να είναι διπλάσιο από τη μνήμη RAM, αν δηλαδή έχουμε 2GB μνήμης θα χρειαστούμε φλασάκι 4GB.

Ο χειροκίνητος τρόπος για να σετάρουμε το ReadyBoost είναι να κάνουμε κλικ στην εξερεύνηση αρχείων.

Κάνουμε δεξί κλικ στη μονάδα εξωτερικής αποθήκευσης, και επιλέγουμε ιδιότητες.

Τέλος, πηγαίνουμε στην καρτέλα ReadyBoost όπως στη παραπάνω φωτογραφία.

Επιλέγουμε «Να χρησιμοποιηθεί η συσκευή». Με το ρυθμιστικό μπορούμε να επιλέξουμε πόσα Gigabyte από τη συσκευή θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για το ReadyBoost

Αν η συσκευή αποθήκευσης είναι φορμαρισμένη σε FAT32, ο μέγιστος χώρος που μπορεί θα δεσμευτεί θα είναι 4GB, λόγω περιορισμών του συστήματος αρχείων.

Σε NTFS ή exFAT, μπορούν να δεσμευτούν έως 32GB.

Πλέον είμαστε έτοιμοι. Στο φλασάκι μας υπάρχει ένα αρχείο ReadyBoost.

Καλό είναι, φυσικά, αν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να αφαιρέσουμε τη συσκευή από τον υπολογιστή, να κάνουμε πρώτα ασφαλή κατάργηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this