26 Ιούλ

Γιατί κάνει κακό στα παιδιά η χρήση tablet + εφαρμογή γονικού ελέγχου

Η παραχώρηση συσκευών όπως tablet και smartphones από τους γονείς προκειμένου να καθίσουν ήσυχα τα παιδιά τους, έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ο αυτοέλεγχος, αλλά και στην συναισθηματική και διανοητική τους ανάπτυξη και συμπεριφορά, λέει νέα έρευνα που δημοσιεύει πρόσφατα η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι γονείς θα πρέπει να είναι πιο συνετοί όταν δίνουν mobile συσκευές για να αποσπάσουν την προσοχή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς η χρήση τους μπορεί να είναι επιζήμια για την «κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη».

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα πορίσματα της έρευνας, η χρήση διαδραστικών οθονών από παιδιά κάτω των τριών ετών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επίλυση προβλημάτων, ενώ μακροχρόνια μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο κατανόησης των μαθηματικών.

Οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να περνούν τα παιδιά όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο μπροστά σε μία οθόνη, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, και να αφιερώνουν τουλάχιστον μια ώρα καθημερινά σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν παιχνίδι και αλληλεπίδραση με άλλα μέλη της οικογένειας.

Η επικεφαλής της έρευνας που διεξήγαγε η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Jenny Radesky, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «στην παρούσα φάση, η χρήση των mobile συσκευών δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά παρά απαντήσεις».

Πηγή: Guardian

Εφαρμογή γονικού ελέγχου από την ESET

 

H ESET διαθέτει προς δοκιμή δωρεάν επί έξι μήνες μια εφαρμογή smartphone που αναλαμβάνει να πληροφορεί γονείς και κηδεμόνες για τα χαρακτηριστικά της χρήσης των φορητών συσκευών των παιδιών τους. Το ESET Parental Control επιλέγει app κατάλληλα για την ηλικία κάθε παιδιού που ελέγχεται, θέτει χρονικούς περιορισμούς για την χρήση κάθε app, αποκαλύπτει την θέση των συσκευών τους, απαγορεύει την πρόσβαση σε «ακατάλληλους» δικτυακούς τόπους και δίνει αναφορά για τον χρόνο που ξόδεψε κάθε παιδί και σε τι από την συσκευή του.

Πρόκειται για την έκδοση beta της νέας εφαρμογής Γονικός Έλεγχος για Android της ESET. Θέλοντας να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετέχουν στις δοκιμές της έκδοσης Beta, η ESET προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στα χαρακτηριστικά ασφάλειας της εφαρμογής όπως το Web Guard και το Time Management για έξι μήνες.

Σύμφωνα με την Έκθεση Ofcom για τα Μέτρα Διαδικτυακής Ασφάλειας, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2015, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στην πρόσβαση, την κατοχή και χρήση υπολογιστών tablet σε παιδιά όλων των ηλικιών από το 2013. Αρκετά παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας είναι κάτοχοι smartphones (το 20% των smartphones στις ηλικίες 8-11 και το 65% στις ηλικίες 12-15), ενώ στις ηλικίες μεταξύ 12-15, αναφέρεται ως η συσκευή που θα τους έλειπε περισσότερο. Στόχος της ESET είναι να διαφυλάξει ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με περισσότερη ασφάλεια, χωρίς να ανησυχούν για online απειλές όπως κακόβουλες διαφημίσεις, phishing και malware.

Η εφαρμογή Γονικός Έλεγχος της ESET για Android είναι σχεδιασμένη να βοηθά τους γονείς στην προστασία των παιδιών τους που χρησιμοποιούν smartphone και tablet από τους διαδικτυακούς κινδύνους και τις ακατάλληλες ιστοσελίδες, η εφαρμογή διαθέτει μία σειρά χαρακτηριστικών ασφάλειας σε συνδυασμό με ένα εύχρηστο περιβάλλον εργασίας.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών περιλαμβάνονται:

Application Guard: εμποδίζει το ακατάλληλο περιεχόμενο βάσει προεπιλογής σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού.

Time Management: επιτρέπει στους γονείς να περιορίσουν το χρόνο που αφιερώνει το παιδί σε παιχνίδια και άλλες εφαρμογές, ακόμη και όταν το παιδί βρίσκεται εκτός σπιτιού.

Web Guard: φιλτράρει ακατάλληλα website σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού.

Child Locator: επιτρέπει στους γονείς να εντοπίζουν οποιαδήποτε στιγμή την τοποθεσία του παιδιού τους.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη φάση δοκιμών της έκδοσης Beta της εφαρμογής Γονικός Έλεγχος της ESET για Android, μπορούν να γίνουν μέλη στο Πρόγραμμα Beta της ESET στη διεύθυνση eset.com/gr/beta/.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Πηγή: in.gr

 

Share this